Όταν η καλή υγεία δε βασίζεται μόνο στη διατροφή

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ιορδανίδη, Health4U.gr

Τι ακριβώς είναι η ολιστική διατροφή και ποια τα οφέλη;

Η ολιστική διατροφή ορίζεται από δύο βασικές αρχές. Η πρώτη είναι ότι δεν αρκεί να τρέφεσαι υγιεινά για να είσαι υγιής, χρειάζεται να φροντίζεις την ισορροπία και τη “θρέψη” σε κάθε τομέα της ζωής, όπως η καριέρα, η δημιουργικότητα, οι σχέσεις και η σωματική άσκηση. Η δεύτερη αρχή είναι ότι η διατροφή που σου ταιριάζει, αυτή που θα σε κάνει να σφύζεις από ενέργεια, είναι μοναδική για εσένα αλλά και για τον καθένα από εμάς, γιατί όλοι είμαστε βιολογικά μοναδικοί.

Ποια η διαφορά της από τη δίαιτα;

Η δίαιτα, όπως συνήθως την εννοούμε, δεν είναι “βιώσιμη”, έχει κανόνες, αρχή και τέλος. Η ολιστική διατροφή είναι τρόπος ζωής, είναι δηλαδή για πάντα και έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από τη διατροφή. Ολοκληρώνοντας ένα πρόγραμμα holistic health coaching, μέσα από μια συναρπαστική ολιγόμηνη διαδικασία, μπορείς να εδραιώσεις νέες συνήθειες μεταμορφώνοντας τη ζωή σου και τα επίπεδα της καθημερινής χαράς και ικανοποίησης που απολαμβάνεις.

Λέτε ότι η αξία της καλής διατροφής είναι υπερτιμημένη;

Αδιαμφισβήτητα, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Όμως ελλείψεις ή και πίκρα σε άλλους τομείς της ζωής, όπως η ερωτική ζωή και τα οικονομικά, έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν καθοριστικά την υγεία μας. Έτσι, η ολιστική προσέγγισή μου διερευνά και αποκαθιστά την πληρότητα σε κάθε τομέα της ζωής, επιστρατεύοντας ποικίλα εργαλεία.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την ολιστική διατροφή και το health coaching;

Μέσα στα χρόνια ενασχόλησής μου με την εκπαιδευτική δράση μαγειρικής και καλής διατροφής για παιδιά, «παιδιά στην κουζίνα!», αντιλήφθηκα δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Καταρχάς, ότι η καλή υγεία βασίζεται σε πολλά περισσότερα από την καλή διατροφή, όπως το πώς ζούμε, πώς σκεφτόμαστε και πώς αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον. Ακόμα, μέσα από την εμπειρία κατάλαβα ότι παρ’ ότι τα παιδιά προικίζονταν με πολύτιμες γνώσεις και βιώματα, δεν ήταν αυτά που όριζαν τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειάς τους. Δεν ήταν παρά σπάνιες οι περιπτώσεις των παιδιών που μπόρεσαν να τις επηρεάσουν ουσιαστικά. Έτσι, άρχισα να ασχολούμαι και με τους γονείς τους. Συνειδητοποίησα ότι αξιοποιούν υπέροχα τη στήριξη για να θέτουν προτεραιότητες, να νιώθουν ισορροπημένοι και κατ’ επέκταση να κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές.

Έτσι πια, ως holistic health coach, βοηθώ ενήλικες που επιθυμούν να ανακτήσουν την ισορροπία στη ζωή τους, να βρουν τον εαυτό τους, να είναι πραγματικά παρόντες για τους ανθρώπους που αγαπούν και, φυσικά, να φροντίζουν την υγεία τους.

Με ποιον τρόπο το holistic health coaching λειτουργεί ως τρόπος πρόληψης για καλή υγεία;

Το holistic health coaching βλέπει ολόκληρο τον άνθρωπο: τα όνειρά του, τις σχέσεις του, τις πηγές χαράς και ικανοποίησης, αλλά και αυτές που του προκαλούν stress. Βλέπει τη σχέση του με την τροφή σε συνάρτηση με τις δυναμικές ανάμεσα σε στοιχεία όπως το κλίμα στο σπίτι, την κοινωνική ζωή και τα οικονομικά. Όταν φροντιστεί η πληρότητα και η ηρεμία ολιστικά, τότε υπάρχει διαύγεια και απόθεμα ενέργειας για την αντιμετώπιση κάθε αναποδιάς, τότε φροντίζεται η υγεία μακροπρόθεσμα.

Στις ΗΠΑ, το επάγγελμα αυτό είναι ευρέως γνωστό. Οι health coaches χρησιμοποιούνται στο σύστημα υγείας από ασφαλιστικές εταιρείες και νοσοκομεία ως επαγγελματίες πρόληψης για τον περιορισμό των δαπανών περίθαλψης.

Είστε δηλαδή κάτι σαν ψυχολόγος;

Το holistic health coaching είναι εστιασμένο στη δράση, στη θετικότητα και στην εκμαίευση της εσωτερικής σοφίας. Είναι αδιαμφισβήτητα μια διαδικασία διαφορετική για τον καθένα γιατί είναι προσαρμοσμένη στις μοναδικές του ανάγκες. Η στοχοθέτηση και η παρακίνηση είναι πάντα κοινό στοιχείο. Το σώμα επικοινωνεί αδιάκοπα τις ανάγκες του και η αποκωδικοποίηση των σημάτων του είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας. Ίσως υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία με το επάγγελμα του ψυχολόγου αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλές διαφορές.

Αναγνωρίζω ότι το επάγγελμα του Health Coach είναι σχετικά νέο για τα ελληνικά δεδομένα κι έτσι, για το προσεχές διάστημα, προσφέρω δωρεάν την πρώτη συνεδρία για να γνωρίσεις πώς ακριβώς μπορείς να επωφεληθείς από αυτό.

Η Ασπασία Πρόβου έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, Marketing & Διαφήμιση, Υποκριτική και Ολιστική Διατροφή, ενώ επιμορφώνεται αδιάκοπα. Είναι δημιουργός της δράσης μαγειρικής και καλής διατροφής για παιδιά «παιδιά στην κουζίνα!». Παρέχει ατομικές συνεδρίες, καθοδηγεί ομάδες γονέων και αναλαμβάνει corporate wellness προγράμματα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

https://www.facebook.com/aspasiaprovou/

http://www.youtube.com/c/AspasiaProvou

Η Ασπασία Πρόβου είναι Certified Holistic Health Coach (Πιστοποιημένη Ολιστική Σύμβουλος Υγείας), τίτλος που διατηρεί ως απόφοιτη του Institute for Integrative Nutrition των ΗΠΑ, με την ολοκλήρωση του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος. Δεν ασκεί το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 133/2014.